Hva gjør du når tenåringen mangler respekt for deg?

Du har sikkert kjent på følelsen av at ungene og kanskje spesielt tenåringen, viser deg null respekt?


Eksemplene


Middag

Du har kanskje kommet hjem fra jobb, vasset i rot fra gangen til kjøkkenet. Handleposene i hendene, inn på kjøkkenet for å lage mat, bare for å finne ut at du må vaske kjøkkenet før det er mulig å lage mat. Rot over alt. Maten står på gulvet i posene når kidsa entrer rommet og spør når og hva det er til middag. Før de fordufter igjen.

Når alt er gjort og middagen endelig er klar, så skjer det..... Ingen dukker opp ved bordet, til tross for at du har gitt flere beskjeder om at maten er klar.

Respektløst!


Her har jeg stått og laget mat til deg, og så gidder du ikke komme når maten står på bordet

Rydding

Du har bedt om at rommet (eller hvilken som helst sone i huset) skal ryddes. Du har bedt, spurt, truet, gitt ordre, forhandlet, lokket og brukt alle triks i boka. Ingenting skjer.

Respektløst!


Gaming

Middagen er servert. Besøket har kommet. Eller Dere skal dra. Ingen tenåring. Du maser og venter. Når du endelig tråkker inn på fiendtlig territoriet og finner dem foran PC’en så får du beskjed om at de ikke kan komme fordi de har startet et game!

Respektløst!Eksemplene kan være mange. Jeg har mange ganger jeg har tenkt at barna mine respektløse for at de ikke har gjort som jeg sa. Jeg har sagt det også. Prakket på dem dårlig samvittighet og fortvilelsen av å bli beskyldt for en ugjerning (de ikke er skyldige i.)

De har blitt sinte, leie og hele følelsesregisteret. Jeg har brukt hele spekteret av straffetrusler som å fjerne Internett for all fremtid, til belønning.


Bommerten

Jeg gjorde en gigantisk brøler! Jeg hadde aldri satt meg ned med barna og definert sammen med dem hva respekt er. Når jeg endelig gjorde det så ble det klart for meg at deres atferd overhodet ikke hadde noe med respekt for eller mangel på respekt for meg.

Jeg hadde «blandet alt av kort» og gjorde deres atferd til en greie som handlet om meg......


Moralen oppi dette er at vi må snakke sammen og definere sammen hva respekt er.

Definere hva ryddig er. Definere Hva godt nok er. Definere De tingene som er «ei greie» i ditt hjem.

Skille person fra handling. Være nysgjerrige på hverandre.


Jeg kommer kanskje aldri til å digge at ungene gamer. Jeg har imidlertid lært at det er en BIG Deal å bryte et game.

Kanskje må vi heller snakke med ungdommene om at de kan velge å starte gamet etter middag og ikke før ;-)


Respekt har i hvertfall ingenting med mangelen på rydding, eller gamingen å gjøre.


Snakk sammen, det hjelper.


Varm respektfull

hilsen Cecilie

 355 views0 comments

Recent Posts

See All