• Cecilie

9 verktøy jeg brukte for å bli kvitt angsten jeg slet med

Updated: Sep 24, 2018

Hvordan gikk det seg til? At jeg endte opp full av angst?

Jeg hadde fått ny jobb og vi hadde kjøpt nytt hus, drømmehuset. Sønnen vår hadde endelig kommet til en skole hvor han ble sett og respektert. År med knyttede never, slossing for rettferdighet, kamp mot systemet var over. Mange veldig turbulente år var over. Endelig gikk livet på skinner....


I all min etterpå klokskap ser jeg at symptomene på at smellen ville komme, hadde vært mange og tilstede lenge. De slo ut i full blomst når jeg "slapp ned guarden" min. Jeg fikk betennelser i kroppen som slo ut i skuldervondt og ryggvondt. Jeg ble lyssky på kontoret. Jeg måtte slå av lysene om morgenen når det var mørkt ute, for det ble så vondt i øynene. Jeg følte meg småsvimmel hele tiden. Trøtt som et uvær. Følte meg konstant på lavt blodsukker, skjelven. Hjertebank i tide og utide.

Jeg lette etter utallige forklaringer - utenfor meg. Kjøpte en formue i kosttilskudd, trente hardere,

Kroppen min sa stopp en vanlig dag. Jeg satt på kontoret, i landskapet og jobbet. Alle var opptatt med sitt. Plutselig begynte hjertet å banke. Pulsen ble kjempehøy, sånn ut å løpe høy og gikk ikke ned igjen. Jeg ble redd....og endte opp på akkutten. Mitt første hjerteinfarkt? Mitt første panikkanfall!

Det ble vanskelig å gå på jobb. Hver gang jeg nærmet meg bygget galopperte hjertet, og jeg skjønte ingenting. Jeg fikk BARE vonde og ubehagelige følelser. Redd, bak min alltid så sterke fasade...livredd.

Her er noe av det jeg hadde fokus på i min hverdag;


1. SNAKK om det

Snakk med noen som vet og forstår hva du går gjennom. Jeg holdt det hemmelig lenge. Min frykt for å virke svak og vise andre min sårbarhet gjorde at jeg tiet alt for lenge. Det finnes mange kompetente likemenn, coacher og psykologer der ute.


2. Balanser energiregnskapet

Angst er slitsomt og energitømmende. Det koster enorme mengder energi å prøve å holde fasaden når det er storm med orkan i kastene på innsiden. Sørg for å ha tid til egenpleie og hvile.


3. Si NEI - Sett grenser

når du egentlig har lyst å si nei, men sier ja fordi du er redd for å få dårlig samvittighet. Gi litt mer F... i hva du tror andre måtte mene om deg.


4. Si JA - bli med på ting! Plutselig ble f.eks sosiale eventer og shopping en uoverkommelig, nifs greie. Jeg isolerte meg. Anbefales ikke. Vær forberedt på at ekle følelser kan dukke opp overalt. Det er ikke farlig. Det kommer til å være ubehagelig mange ganger. Det vil gå over.


5. Unn deg kun det beste å spise! Da mener jeg kun sunne matvaner. Mat som bidrar til å roe kroppens alarmsystemer og gir deg gode følelser. Snop og junkfood utgår med høye kneløft! Det gjør deg bare verre!


6. Fysisk aktivitet - hold deg aktiv. Tren eller vær hverdags aktiv. Det er gjort så uendelig mye forskning på at fysisk aktivitet er avgjørende for god mental helse, at dette er en "no-brainer". Finn en aktivitet som er ok for deg. Gå turer i frisk luft.


7. Fortell folk rundt deg hvordan du trenger å bli møtt. Folk er redde for å spørre, i allefall de som ikke har opplevd det selv. Husk at de mener godt. Hjelp dem til å omgås deg ved å fortelle dem at de skal oppføre seg helt normalt, og la deg sette dine egne grenser. Jeg tok etterhvert et valg. Når jeg forstod at enten overtar angsten, eller så må jeg overta styringen igjen, så valgte jeg å LEVE. Leve for fullt, uten begrensningene jeg tidligere hadde hatt. Ikke eksistere, eller overleve, men leve.....


Min smell viste seg å være mitt livs største gave. Jeg fikk stoppe opp og velge det livet jeg ønsket meg.


Jeg elsker livet mitt og jeg elsker meg. Jeg er god nok!

Jeg kan fortsatt kjenne følelsen av angsten som kommer snikende når jeg er på utrygg grunn. Det er okay. Den har ikke noe tak på meg lenger. Det er bare følelser....og de går over når jeg slipper tak...

Er du en av dem som kjenner deg igjen og ikke har turt å prate om det? Ta kontakt med meg for en prat.


Varm og stødig hilsen fra Cecilie


#smellen #veggen #tankesettet #mentalhelse #mentaltrening

290 views0 comments

Recent Posts

See All